Политика за защита на личните данни

Effective date: 22 May 2018

Ние се отнасяме отговорно към защита на вашите лични данни. Тази Политика обяснява каква лична информация събираме за вас, когато използвате бизнес страниците на нашия уебсайт и как я използваме.

Препоръчваме ви да прочетете внимателно тази политика. За ваше улеснение сме я разделили на няколко раздела. Ако искате да научите повече за тези раздели, просто кликнете върху връзката ‘НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ’ в края на всяко резюме.

Тази Политика за защита на личните данни описва как се обработват личните ви данни предоставени чрез настоящия уебсайт и предоставя информация за нашите маркетингови комуникации. Ние обработваме лични данни и чрез продуктите и услугите, които предлагаме на нашите клиенти, повече информация за нашите продукти и услуги можете да намерите на нашия уебсайт.

Важно е да прочетете тази информация във връзка със защита на вашите лични данни, както и всяко друго известие за защита или обработка, което можем да изпратим при конкретни случаи, когато събираме или обработваме лични данни за Вас, за да сте напълно наясно как и защо използваме Вашите данни. Този политика за поверителност на личните данни допълва другите известия във връзка с това и не е предназначена да ги замени..

ВРЪЗКИ С ТРЕТИ СТРАНИ

Този сайт включва връзки към сайтове, приставки и приложения на трети страни. Кликването върху тези връзки или активирането на тези връзки може да позволи на трети страни да събират или споделят данни за вас. Ние не контролираме тези сайтове на трети страни и не носим отговорност за техните политики за защита на личните данни. Когато напускате нашия сайт, Ви препоръчваме да прочетете съобщението за поверителност на всеки уебсайт, който посещавате.

Когато използваме ‘Experian’ в тази Политика за защита на личните данни, имаме предвид EКСПИРИЪН БЪЛГАРИЯ ЕАД, дружество, учредено и съществуващо съгласно законите на България, вписано в Търговския регистър с ЕИК 131287026, със седалище и адрес на управление град София 1784, бул. Цариградско шосе 115Г, Офис сграда „Мегапарк”, ет. 10/11.

Experian е част от група дружества, чиято компания майка е листвана на Лондонската фондова борса (EXPN) като Experian plc. Групата дружества на Experian е с корпоративен централен офис в Дъблин, Ирландия и оперативни централни офиси в Коста Меса, Калифорния и Нотингам, Великобритания. Можете да научите повече за групата Experian на нашия уебсайт на www.experianplc.com.

Experian отговаря за обработката на лични данни, които ни предоставяте на уебсайта www.experian.bg

В случай че имате въпроси във връзка с настоящата Политика за защита на личните данни, можете да се свържете с нас на адрес dpo.cee@experian.com.

Ще трябва да Ви помолим да ни предоставите определени лични данни, за да Ви предоставим най-доброто възможно преживяване, когато имате интеракция с нас (чрез нашите уебсайтове или по друг начин) и когато използвате нашите продукти и услуги.

Можем да съберем данните ви от:

  • Уеб формуляри за контакт, когато искате да получите информация за нашите продукти/услуги. Тук ние събираме вашето име, фамилия, имейл и телефон, предоставени от вас. Подаването на тази информация се прави доброволно от потребителя.
  • Чрез изпращане на имейли до имейл акаунтите, разкрити в нашите уебсайтове. Ние ще обработим вашите лични данни, като вашето име, фамилия и имейл, предоставени от вас. Подаването на тази информация се прави доброволно от потребителя.

Данните, предоставени от потребителя чрез уеб формуляри за контакт или чрез електронна поща, се предоставят доброволно. Въпреки това понякога данните ви са необходими, за да отговорим на вашите запитвания. Отказът на потребителя да предостави някои данни, които се считат за задължителни полета, може да попречи на Experian да отговори на Вашите запитвания.

Ние или трети страни свързани с нас също така събираме и друга информация за Вас и устройствата, които използвате за достъп до нашия уебсайт. Правим това, като използваме технологии като т.нар. „бисквитки“. Вижте също и Политика относно бисквитките.

Кликнете по-долу, за да видите за какво е възможно да използваме Вашите лични данни:

Информация за контакт

Когато изпратите запитване за услугите на Experian на този сайт, ще Ви помолим да предоставите информация за контакт с Вас. Информацията за контакт с вас може да включва някои от елементите посочени по-долу или всички тях: Вашето име, наименование на фирмата, за която работите, служебен телефонен номер, номер на личен мобилен телефон и фирмен и/или имейл адрес.

Ние ще пазим тази информация само докато е необходимо да предоставим искания от вас продукт или услуга. По отношение на информацията за контакт, която предоставяте, ще запазим вашите данни 15 месеца след последната Ви интеракция с нас.

Маркетингови предпочитания

Също така ще съберем вашите маркетингови предпочитания, за да знаем дали искате да получавате информация от нас за маркетингови цели и ако да, по кои канали. Ако се откажете от нашите маркетингови комуникации, ще запазим вашите предпочитания, за да сте сигурни, че в бъдеще няма да получавате маркетингови съобщения.

ЗАБЕЛЕЖКА: Събираме също информация за вашите предпочитания по отношение на бизнес темите, които ви интересуват, както и формата и честотата, през която бихте искали да се свържем с вас, така че нашите комуникации да са уместни и подходящи за вас. Събирането на тази информация се основава на изрично съгласие.

Информация за устройството

Също така автоматично събираме определени данни от посещението ви в нашия уебсайт. Това може да включва (но не само) някои или всички посочените данни по-долу: Как се свързвате с интернет (включително IP адрес), как използвате нашия сайт, разделителна способност на екрана, данни от браузъра, съхранявани на вашето устройство (например „бисквитки“ вижте и нашата Политика относно бисквитките), информация за софтуера на устройството, интернет браузър и данни за местоположение (град, регион на IP адреса, който сте използвали при достъпа до нашите услуги).

Друго

Също така събираме допълнителна информация, когато се регистрирате за участие в събитие на Experian. Това може да включва информация за храненето, за достъпността и настаняването, а при някои обстоятелства и контакт при спешни случаи. Ние събираме само минималната информация, която ни е необходима, за да организираме събитието и да отговорим на вашите нужди по време на събитието.

Тази информация е възможно да бъде споделена от Experian с трети страни, които ангажираме да ни съдействат при организирането и провеждането на събитието, като например хотели, за да резервираме Вашето настаняване. Когато го правим, ще предприемем стъпки, включително чрез сключване на подходящите договорни споразумения, за да гарантираме, че всички такива трети лица поддържат личните ви данни поверителни и защитени. Вашите лични данни ще бъдат запазени само толкова дълго, колкото е необходимо за провеждане на събитието.

Обобщени данни:

Също така събираме, използваме и споделяме обобщени данни, като например статистически или демографски данни за всякакви цели. Обобщените данни могат да бъдат извлечени от вашите лични данни, но по закон не се считат за лични данни, тъй като те не разкриват пряко или непряко вашата идентичност. Например може да обобщим данните Ви с цел да изчислим процента на потребителите, които имат достъп до определена функция на сайта. Въпреки това, ако комбинираме или свързваме обобщени данни с личните ви данни, така че те да ви идентифицират пряко или косвено, ние разглеждаме комбинираните данни като лични данни, които ще бъдат използвани в съответствие с настоящата Политика за защита на личните данни.

Данни, събрани от секцията за набиране на персонал и професионални кариери:

Този раздел на уебсайта пренасочва към други лица от групата на Experian. Experian не е отговорен и не контролира обработката на лични данни на тези сайтове. Ние не контролираме сайтовете от групата на Experian и не носим отговорност за техните декларации за поверителност. Когато напускате нашия сайт, ви препоръчваме да прочетете известието за поверителност на всеки уебсайт, който посещавате.

Ние използваме Вашата лична информация, за да направим нашите услуги възможно най-ефективни.

Кликнете по-долу, за да видите за какво е възможно да използваме Вашите лични данни:

За да можете да получите достъп до нашия уебсайт

Използвайте съответната негова функция, за да попитате за нашите услуги. Ще предадем запитването Ви на съответния екип по продажбите, отговорен за услугата, която ви интересува, и те ще се свържат с вас.

За да осигурим и подобрим обслужването на клиенти

Ще използваме вашата информация, за да можем да предоставим и подобрим клиентското обслужване, която ви предоставяме (напр. когато имате въпроси или забравите данните си за достъп)

За отчетни и аналитични цели

Ще използваме вашата информация за отчетни и аналитични цели (напр. колко от нашите клиенти се намират на север или на юг в страната), за да можем да подобрим нашите продукти и услуги и да предоставим подходящи нива на поддръжка на нашите клиенти.

За маркетинг и проучване на пазара

Ако ни дадете съгласието си да се свържем с Вас, ще използваме информацията, която сте подали чрез нашия уебсайт, за маркетинг и проучване на пазара, ако смятаме, че нашите продукти, услуги или оферти са от значение за вас. Можем да се свържем с вас по имейл, SMS, по телефона или по пощата. Ако договора ви с Experian е изтекъл, може да се свържем с Вас, за да предложим същата или различна услуга или продукт. Всяко съобщение, което ви изпращаме във връзка с това, ще включва опцията да се откажете от получаване на съобщения в бъдеще.

Experian може да избира конкретни клиенти и да ги кани да участват в проучване на пазара. Ако приемете тази покана, ще използваме отзивите, които ни давате, за да подобрим нашите продукти и услуги. Поканата ще включва опцията да не участвате в бъдещи проучвания.

За да поддържаме записите си и за други административни цели

Ще използваме вашата информация, за да гарантираме, че поддържаме изчерпателни и актуални записи за начините, по които обработваме Вашата лична информация и други оперативни дейности и за целта ще използваме информацията, която предоставяте, за водене на отчетност, актуализации и общи административни цели.

Планиране и организиране на събития

Ще използваме предоставените от Вас лични данни, за да ни помогнат да организираме събитията, които провеждаме, да се уверим, че събитието протича гладко и да гарантираме, че имате най-доброто възможно преживяване, когато присъствате.

За жалби и разрешаване на спорове

Макар и да се стараем да сте доволни от предоставяната от нас услуга и да няма причина да подадете оплакване, ако все пак получим жалба от вас, ще използваме информацията, която имаме за Вас, за да ни помогне за разрешаване на създалата се ситуация.

За спазване на законови изисквания

Както при всеки друг бизнес, от нас се изисква да спазваме множество закони и разпоредби. Когато е необходимо, ще използваме информацията Ви до степента, необходима, за да можем да спазим тези изисквания.

Ако използваме вашите лични денни за цели, които не са изложени в тази Политика за защита на личните данни, обещаваме преди това да Ви уведомим точно за какво ще ги използваме.

Съгласие

Когато събираме информация за Вас, например когато използваме „бисквитки”, за да събираме информация за устройството, което използвате за достъп до нашия уебсайт, или в случай че понякога трети страни я събират от наше име. Ще бъдете помолени да приемете това, преди да използвате нашия уебсайт. Ако решите да не дадете съгласието си или по-късно да оттеглите съгласието си, това може да засегне способността ни да Ви предоставяме исканите от Вас услуги. Също така може да разчитаме на даденото от Вас съгласие за използването на Вашите лични данни, за да се свържем с Вас за маркетингови цели.

Законни интереси

Можем да използваме Вашите лични данни, ако законните ни интереси имат преимущество пред интересите или основните права и свободи на субекта на данни. Законът нарича това условие „законни интереси“ за обработка.

Спазване на законови и регулаторни изисквания.

Трябва да спазваме различни законови и регулаторни изисквания.

Кликнете по-долу, за да разберете повече на кои от горепосочените правни основания се позоваваме при обработката на личните ви данни:

За да можете да използвате нашия уеб сайт, да използвате неговата функционалност и да получавате отговори на своите запитвания, ние разчитаме на правното основание законен интерес. Тези лични данни се съхраняват, за да можем да отговорим на Вашето искане за осъществяване на контакт, запитване, искане на допълнителна информация.

За да осигурим и подобрим обслужването на клиентите ни, ние разчитаме на правното основание за легитимен интерес, за да гарантираме, че получавате високо ниво на клиентско обслужване.

За отчетни и аналитични цели разчитаме на правното основание на легитимния интерес. Това ще ни позволи да подобрим нашите продукти и услуги и да предоставим подходящо ниво на поддръжка за нашите клиенти.

За маркетинговите комуникации, разчитаме на правното основание за съгласие, дадено в момента, в който се свържете с нас. Ако вече имаме съществуващи бизнес отношения с вас, можем да се свържем с вас съгласно правното основание на законните интереси. Можете да се откажете от получаването на тези маркетингови съобщения по всяко време на адрес http://go.experian.com/EMEA-CEN-Preferences

За пазарни проучвания разчитаме на правното основание съгласие, дадено в момента, в който се свържете с нас. Всяка покана за споделяне на отзивите Ви ще включва опцията да не участвате в бъдещи проучвания.

За да поддържаме нашите записи и други административни цели, разчитаме на правното основание на законни интереси. Подобно на всеки бизнес, трябва да гарантираме, че поддържаме изчерпателни и актуални записи за начините, по които обработваме вашата лична информация и други оперативни дейности и затова ще използваме информацията, която предоставяте за водене на записи, актуализации и общи административни цели.

За планиране и провеждане събития на Experian, ние разчитаме на правното основание съгласие, дадено в момента, в който се свържете с нас. Ние ще гарантираме, че имате добро преживяване, когато посещавате провеждано от нас събитие.

При жалби и разрешаване на спорове разчитаме на правното основание на законните интереси. Въпреки че ще направим всичко възможно да сте доволни от предоставената от нас услуга, без да се налага подаването на жалби и оплаквания, ако подадете жалба, ще използваме информацията, която имаме за Вас, за да разрешим спора и доведем докрай случая.

Когато закона изисква да обработваме лични данни за вас, ние имаме право да го направим, защото е необходимо да спазваме закона.

Споделяме вашите лични данни само с тези лица, които е необходимо да боравят с тях, за да предоставим продуктите и услугите на Experian, за които сте се регистрирали. Също така ги споделяме с дружества от групата Experian, които управляват някои части на услугите за нас; с доставчици, дистрибутори и агенти, участващи в предоставянето на нашите услуги, когато това е необходимо за да предоставим продуктите и услугите на Experian, за които сте се регистрирали.

Кликнете по-долу, за да научите повече за това с кого и защо споделяме информацията Ви.

  1. Дружества от Групата

    Като член на групата от дружества на Experian можем да се възползваме от наличнита ни голяма ИТ инфраструктура и опит. Това означава, че личните данни, които ни предоставяте, могат да бъдат достъпни за фирмите от нашата група за поддръжка и административни цели.

  2. Доставчици

    Ние използваме редица доставчици на услуги в помощ на нашия бизнес и тези доставчици на услуги могат да имат достъп до нашите системи, за да предоставят услуги за нас и/или за Вас от наше име.

  3. Публични органи, правоприлагащи органи и регулатори

    Полицията и други правозащитни органи, публични органи и Комисията за защита на лични даннимогат понякога да изискват лична информация. Това може да бъде с цел предотвратяване или разкриване на престъпления, залавяне или преследване на нарушители, събиране на данъци, проучване във връзка с жалби и проверки.

Experian се намира в България, а данните от уебсайта ни се съхраняват в САЩ и Канада. Освен това работим в и извън Европейското икономическо пространство, така че можем да получим достъп до вашата лична информация и да я прехвърлим и на тези места. Но това не е повод за притеснение, тъй като всяка лична информация, до която имаме достъп или която се прехвърля на тези места, е защитена от Европейските стандарти за защита на данните или в случая на САЩ прехвърлянето на данни е уредено чрез „Щит за неприкосновеност“ на личните данни между ЕС и САЩ.

Кликнете по-долу, за да научите повече за това къде изпращаме информацията Ви и как е защитена тя.

Макар и страните в Европейското икономическо пространство да осигуряват строги закони за защита на данните, съществуват части от света, които вероятно не са толкова пунктуални и не осигуряват същото качество на правната защита, когато става дума за Вашите лични данни.

За да сме сигурни, че съхраняваме Вашите лични данни по надежден начин, ние прилагаме стриктни предпазни мерки при прехвърлянето им в други държави. Например:

  1. Изпращането на личната Ви информация на държави, одобрени от Европейската комисия, имащи закони които осигуряват висока защита на данните, като например Швейцария, Канада и остров Ман.
  2. Въвеждане на одобрени от Европейската комисия договорни клаузи с получателя на Вашата лична информация, който осигуряват подходящо ниво на защита, или
  3. 3. Изпращане на личната Ви информация на организация членка, одобрена от Европейската комисия, като осигуряваща подходящо ниво на защита на данните. Например наличният „Щит за неприкосновеност“ на личните данни между ЕС и САЩ.

Искате да научите повече за гаранциите, които използваме за защита на Вашата лична информация в чужбина? Не се колебайте да се свържете с нас на адрес: dpo.cee@experian.com.

Ако правото ни да обработваме или споделяме вашата лична информация се основава на факта, че сте ни предоставили съгласие, имате право да оттеглите това съгласие по всяко време. За да оттеглите съгласието си можете да изпратите имейл до dpo.cee@experian.com или да изпратите писмено искане до официалния имейл адрес на компанията.

Можете също така да поискате достъп до личните данни, които съхраняваме за Вас, и да поискате да коригираме грешки, да ограничим или да спрем обработката на данните или да ги изтрием. Трябва отбележим, че има някои случаи, в които ако ни помолите да коригираме, изтрием или прекратим обработването на данните Ви, не винаги ще бъдем задължени да го направим. Ако случаят е такъв, ще обясним защо. За да поискате информация или копие от личните данни, които съхраняваме за Вас, моля, следвайте тази връзка: dpo.cee@experian.com

Може да се наложи да поискаме от Вас конкретна информация, която да ни помогне да потвърдим самоличността Ви и да гарантираме Вашето право на достъп до Вашите лични данни (или за да упражните някое от другите си права). Това е мярка за сигурност, която гарантира, че личните данни не се разкриват на никое лице, което няма право да ги получи. Също така може да се свържем с Вас, за да Ви поискаме допълнителна информация във връзка с Вашето искане с цел ускоряване на отговора..

Ще се постараем да осигурим най-доброто ниво на обслужване на клиентите, но ако смятате, че не изпълняваме този ангажимент, моля, уведомете ни, като се свържете с нас на адрес dpo.cee@experian.com Ваня Атанасова Златкова - Длъжностно лице по защита на данните гр. София, бул. Цариградско шосе 86 ет.3, сграда Space Tower

Освен това имате право да се свържете с Комисията за защита на личните данни, надзорния орган, който регулира защитата на личните данни в България. Можете да се свържете с тях чрез:

  1. Отидете на техния уебсайта на адрес http://www.cpdp.bg/
  2. Телефон: +359 2 915 35 80
  3. Писмени жалби и запитвания на адрес: бул. Проф. Цветан Лазаров №2, гр. София, Пощенски код 1592

Онлайн поверителността и сигурността са най-важният аспект на всяко клиентско обслужване и ние приемаме това изключително сериозно. Използваме най-различни технологии и процедури, за да защитим Вашате лични данни от неоторизиран достъп, унищожаване, използване или разкриване.

Кликнете по-долу, за да видите повече за нашите предпазни мерки и мерки за сигурност за защита на личните ви данни.

Въведохме различни предпазни мерки, за да гарантираме, че лицата с чиято лична информация боравим, не са подложени на ненужна заплаха от дейностите, за които използваме личните им данни. Това включва предоставянето на информация на физическите лица, за да разберат как личните им данни ще бъдат използвани от Experian, при което се обясняват правата им за получаване на информацията, която съхраняваме, както и правата им да я коригираме или ограничим, а също и информация за това как лицата могат да подадат оплакване.

Ние ограничаваме достъпа до Вашите лични данни само до служители и трети страни, които трябва да знаят тази информация, за да Ви предоставят продукти или услуги. Ние поддържаме физически, електронни и процедурни гаранции за защита на Вашите лични данни. Всички наши служители са обвързани с клаузи за поверителност и са преминали редовни и задължителни обучителни сесии за защита на данните.

Ще пазим Вашите лични данни за сроковете, посочени в раздел „Каква информация събираме“ по-горе, а където не сме посочили конкретен период, ще ги запазим само за толкова, за колкото имаме нужда от тях. Освен това можем да ги запазим, за да спазим нашите правни задължения, да разрешаваме правни спорове и да упражняваме правата си. Тези причини могат да варират за различните видове информация и зависят от продуктите или услугите, за които сте се регистрирали, така че времето, за което пазим личната Ви информация, може да варира.

Кликнете по-долу, за да видите повече подробности за логиката зад това колко време съхраняваме информацията Ви.

Информация за контакт

Информация за контакт, като например имена и адреси, се съхраняват, докато има необходимост да ги имаме. Ще запазим вашите данни в продължение на 15 месеца след последната Ви интеракция с нас. Ако се откажете от нашите маркетингови комуникации, ще запазим вашите предпочитания, за да сте сигурни, че в бъдеще няма да получавате маркетингови съобщения.

Информация за устройството

Информацията за устройството, като например начина, по който се свързвате с интернет и резолюцията на екрана, се запазва, докато има необходимост да се поддържа.

Друго

Освен това събираме допълнителна информация, когато се регистрирате за събитие на Experian. Тези данни ще бъдат запазени само толкова дълго, колкото е необходимо за администриране на събитието.

Във всички тези случаи необходимостта да използваме Вашата лична информация ще бъде преразглеждана редовно и информацията, която вече не се изисква за каквито и да е цели, ще бъде изтрита/унищожена по сигурен начин.

Можем да актуализираме тази Политика за защита на личните данни по всяко време и трябва редовно да я проверявате за актуализации. Ние няма да Ви предупредим за всяка малка промяна, но ако има наистина важни промени в настоящата политика или в начина на използване на Вашата информация, ще Ви информираме и ако е необходимо, ще поискаме Вашето съгласие.

Последната актуализация на тази версия е през март 2019 г.